dimecres, 18 de setembre de 2019

Les noves narratives transmèdia

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

stars WarsTradicionalment hem vist històries que s'adaptaven a diferents formats, el cas més comú és l'adaptació al cinema o sèries de televisió de novel·les. Encara que sempre hi ha matisos entre les versions d'un relat segons els diferents canals (recordem la gastada frase "és millor el llibre que la pel·lícula"), per regla general es tracta d'explicar el mateix en diferents mitjans. Però, què passaria si la història adquirís un desenvolupament diferent en funció de cada mitjà de comunicació? Llavors estaríem parlant del fenomen conegut com transmèdia.


El degà de la Universitat del Sud de Califòrnia Henry Jenkins és un expert mundial en la qüestió i la defineix d'aquesta manera: "La narrativa transmèdia representa un procés en el qual els elements que integren una ficció són sistemàticament dispersats a través de múltiples canals de distribució amb l'objecte de crear una experiència d'entreteniment unificada i coordinada. L'ideal és que cada mitjà o suport realitzi la seva contribució personal en el desenvolupament de la història. "


Són productes transmèdia fenòmens com Star Trek, Star Wars, The Matrix, Pirates of the Caribbean, Harry Potter, Lost o The Walking Dead. Prenguem l'exemple de Star Wars la famosa saga creada per George Lucas. A partir del film original estrenat el 1977 sorgeix la sèrie original que segueix una història més o menys ordenada a través de set títols fins al moment. Però Disney, la propietària dels drets de l'obra, està programat el llançament de diversos spin-offs amb històries paral·leles a l'oficial i personatges en ocasions diferents. I això no és tot, els diferents formats i suports desenvolupen els seus propis relats a part: videojocs, còmics, novel·les, sèries d'animació (inclosa una sèrie de Lego) ...


Carlos A. Scolari sintetitza la narrativa transmèdia en una fórmula ( Revista Telos, nº103 ):


IM + CPU = Narrativa Transmedia


On IM seria la indústria dels mitjans i CPU la cultura participativa dels usuaris, ja que com ell mateix explica "els 'prosumidors' també col·laboren en la construcció del món narratiu: si bé hi ha un relat oficial (cànon) gestionat per l'emissor, a aquest relat creat de dalt a baix s'han de sumar les històries bottom-up dels consumidors, convertits ara en productors. "


La importància de l'usuari dins de l'univers transmèdia és crucial, com explica Christy Dena de l'empresa Universe Creation 101, ja que al seu parer aquest tipus de productes no es consumeix sinó que està pensat per interactuar amb ell, per viure-ho com una experiència. A tall d'exemple, Scolari ens recorda que tot i que la saga d'Harry Potter ha acabat oficialment, hi ha milers de relats escrits per fans circulant per les xarxes, i conclou amb el dictamen: "els mons narratius transmèdia se sap on comencen, però mai on acaben ".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH