dijous, 27 de febrer de 2020

Descentralitzar

Manuel Fernando González Iglesias

Tren2 1


Hi ha coses que tenen sentit i altres, en canvi, són absurdes. Per exemple: la proposta d'una veu unida, que no única, entorn del corredor mediterrani, que és una projecte sensat i sostenible en el temps. Una obra, que ja hauria d'estar acabada i que, no obstant això s'està dilatant innecessàriament en el temps. Tots sabem que per aquest corredor pot viatjar la major part del nostre comerç exterior i que beneficia a diverses comunitats de l'Estat, encara que alguns a Madrid intentin vendre que és una "cosa dels catalans". No és així encara que també ho sigui, i ho afirmo des de la part gallega de la meva persona, per quedi clar.


El corredor mediterrani ja hauria d'estar operatiu des de fa diversos lustres, com l'ample de via europeu a tot l'Estat, o l'au transversal que sense passar per la capital del regne creui la península donant vida als que també han de obrir-se a Europa, o aquest eix ferroviari gallec-portuguès que ens uneixi definitivament en els interessos comercials comuns, que comença amb acabar, d'una vegada, les obres d'entrada de l'Ave a Galícia.


Dissenyar un Estat en el que en un sol punt conflueixin les comunicacions, les fàbriques i per descomptat els diners i els interessos polítics és absurd i molt perjudicial per al bé comú de tots els espanyols. Descentralitzar és el verb màgic que, cada vegada que es pronuncia, aixeca butllofes a Madrid. Però, la veritat, és que millor ens aniria si el Senat estigués a València, el Tribunal Suprem a Sevilla i la seu d'algun organisme europeu al que tenim dret, a Barcelona o a Bilbao. Seria tot més equilibrat, perquè a tots ens tocaria donar el millor de nosaltres mateixos, ja que ens veuríem obligats a dependre els uns dels altres i no del caprici del Govern de torn corresponent.


I ja que vam arribar tard a aquesta cita amb la història, anem acabant el que ja es va començar i que és bo per a tothom. Acabem el corredor mediterrani i fem-ho reivindicant amb una sola veu i l'uníson. I així tota la resta.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH