diumenge, 23 de febrer de 2020

Tancant bretxes en els processos d'integració llatinoamericans

Javier Paulinich
Ambaixador. Secretari Permanent del Sistema Econòmic Llatinoamericà i del Carib (SELA)

Tots els esforços que puguem fer per enfortir la integració llatinoamericana valen la pena. Cada vegada que la regió ha actuat unida i amb propòsits ferms cap al creixement econòmic i l'enfortiment dels nostres vincles socials i comercials, els nostres països guanyen. No és poc el patrimoni històric que demostra els avanços. Des de la infraestructura viària fins als mecanismes de facilitació del comerç i mobilització de persones, són passos ferms cap a una major integració. La unitat regional ja va deixar de ser una aspiració de la dirigència política a diferents temps, per esdevenir una realitat que obliga a molta coherència i treball per preservar el que s'ha aconseguit i impulsar noves estratègies que la enforteixin. Amb aquesta visió i sempre sota la bandera d'enfortir el mandat dels països membres tot just fa un mes, la Secretaria Permanent del Sistema Econòmic Llatinoamericà i del Carib (SELA) va realitzar, a Buenos Aires, el seminari "Tancant bretxes en els processos d'integració llatinoamericans", activitat que es va dur a terme conjuntament amb l'Institut per a la Integració d'Amèrica Llatina i el Carib (INTAL) del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID).


La necessària coordinació tècnica entre les instàncies institucionals, la dispersió geogràfica de les organitzacions interregionals i les asimetries entre els països membres que formen els mecanismes d'integració, són alguns dels aspectes que han de ser atesos per tal de propiciar un major acostament llatinoamericà i caribeny en matèria econòmica, social i ambiental.


Conscients de la necessitat d'unir voluntats i concretar acords al voltant de tals temes, el SELA s'ha proposat a través d'algunes de les seves activitats subministrar eines de suport per afavorir la convergència entre els països de la regió i superar els desafiaments que enfronten, en seus processos d'integració.


En aquest sentit, el paper dels organismes multilaterals és fonamental per a la promoció i intercanvi de bones pràctiques que ofereixin alternatives per a la reducció de les barreres al comerç, facilitin la mobilitat factorial i generin nous acords d'inversió intersectorial.


És així que, la Secretaria Permanent, compromesa amb els esforços de cooperació regional, convoca diverses institucions que promouen la integració llatinoamericana i caribenya amb el propòsit de fer seguiment als processos d'integració, enfortir la cooperació de les agències regionals, tècniques i polítiques, en pro d'objectius comuns, com, per exemple, la coordinació i el disseny d'accions emmarcades en les dimensions econòmiques, socials, ambientals i culturals, entre d'altres.


Cada any, el SELA suma esforços per fomentar la cooperació interinstitucional i la concertació de voluntats al voltant del disseny de polítiques públiques regionals que permetin la superació de les asimetries intraregionals i la recerca d'una major convergència en els processos d'integració d'Amèrica Llatina i el Carib. El nostre intens programa de treball es sustenta en fomentar la coordinació i les millors pràctiques a nivell internacional, així com mantenir un permanent seguiment de les oportunitats que la inserció internacional brinda per als nostres països.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH