dilluns, 6 de desembre de 2021

La pissarra dels migrants

Ludmila Vinogradoff
Corresponsal internacional

Els veneçolans que han emigrat cap a diferents parts del món tenen ara on escriure les seves històries i les seves aportacions a la terra que els ha rebut. Segons l'últim cens de les Nacions Unides són 6 milions de migrants veneçolans repartits al món, sent Veneçuela el primer país de major èxode a Amèrica Llatina i a tot l'hemisferi occidental.


La severa i complexa crisi política, econòmica i social dels últims 8 anys ha empès els veneçolans a buscar vida en altres llocs, generant un buit i una ruptura a casa difícil de reemplaçar per altres persones.


Coronavirus g3c2ab3917 1920

Dues dones veneçolanes - @Pixabay


Hi ha moltes maneres de processar l'oblit i el desarrelament que es produeix quan milions d'éssers abandonen la terra natal. I una és la iniciativa que ha pres el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) a Caracas en oferir la seva pàgina digital perquè els migrants veneçolans escriguin les seves aportacions des d'on es trobin vivint, incloent-hi els retornats.


El PNUD ha llançat la campanya “Des d'on sigui les/els veneçolans aportem”, amb l'objectiu de destacar i posar en focus les contribucions que realitzen aquestes persones migrants a les regions on es troben, a través de la seva participació activa en el desenvolupament socioeconòmic local.


L'estratègia dissenyada pel PNUD i l'OIT, Migració des de Veneçuela: oportunitats per a Amèrica Llatina i el Carib, assenyala: “En nombroses ocasions, els països de destinació veuen les persones refugiades i migrants com una càrrega que afecta la prestació de serveis públics i la balança fiscal nacional i local. Tot i això, l'experiència internacional mostra que les persones migrants, incloses les refugiades, també contribueixen amb el desenvolupament dels països d'acollida (OECD-ILO, 2018)”.


El PNUD ha posat a disposició una finestra anomenada “pissarra digital” perquè escriguin des d'on sigui i “es puguin anotar de manera virtual per destacar la seva aportació a la societat on es trobin”. I és a través de la pàgina: www.pizarradeaportes.org.


La campanya s'adreça a comunitats d'acollida i veneçolans retornats i migrants dels principals països receptors (Colòmbia, Perú, Equador i Xile) i de Veneçuela, en el cas dels estats fronterers amb Colòmbia i el Brasil que presenten una migració pendular.


Poden participar persones retornades i migrants veneçolanes entre els 18 i els 65 anys, proactives i emprenedores, que estan contribuint de maneres molt diverses a les seves comunitats d'acollida a les àrees següents:


Les àrees on es poden dirigir són la resposta a la pandèmia; emprenedories i projectes econòmics; projectes socials i/o de base comunitària, i projectes o organitzacions artístiques/culturals.


Les aportacions poden ser registrades tant per les persones veneçolanes migrants o retornades anotant la seva aportació a la pissarra i després compartint a les seves xarxes les aportacions de les seves connacionals; i comunitats d'acollida, compartint a les seves xarxes les aportacions de les persones veneçolanes migrants o retornades, i essent ressò de la secció de mites més freqüents per promoure la sensibilització davant la comunitat de migrants.


--

"En una societat d'enganys dir la veritat és un acte revolucionari", George Orwell.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH