TORNI VOSTÈ EL PRÒXIM ANY

Manuel I. Cabezas González

· Corrien els primers dies de gener de 1833, quan Mariano José de Larra va publicar, en el Pobrecito Parlador, el seu famós article "Torni vostè demà". En aquest text periodístic emblemàtic, Larra posa el dit en la nafra d'un dels mals d'Espanya: la mandra i la ineptitud dels espanyols de la primera meitat del segle XIX (i, en particular, dels funcionaris "cessants"), que són tan vagues que "no soparan per no portar-se el menjar a la boca".

· En aquest article periodístic, M.J. de Larra narra les gestions que Monsieur Sans-délai (Sr. Sense-demora) intenta realitzar, sense èxit, a Madrid. Aquest ciutadà francès va arribar de París, per solucionar assumptes familiars, així com per invertir quantiosos cabals i visitar la capital del regne d'Espanya. Després de sis mesos llargs d'anades i vingudes, de cites i de gestions, Monsieur Sans-délai només va aconseguir dues coses: que els espanyols ("homes singulars") li repetissin, com una lletania, el consabido "Torni vostè demà"; i, d'altra banda, perdre tota esperança de dur a terme els seus projectes. Per això, avorrit, decebut, irritat i amb una molt mala imatge dels espanyols, va tornar a París. I, de les seves gestions i de les seves sustanciosas inversions madrilenyes res més es va saber.

· He portat a col·lació aquest text vuitcentista de Larra perquè, malgrat el temps transcorregut (gairebé dos segles), encara no ha envellit i està encara de plena actualitat en l'Espanya actual. En efecte, la burocràcia, la desídia, la incompetència, la mandra,? campan pels seus furs i són moneda de curs legal entre la "sesteante" casta política espanyola. Per justificar i il·lustrar aquesta asseveració, vaig a narrar el que he viscut en persona, en un petit ajuntament del Bierzo Alt: l'Ajuntament d'Igüeña, que inclou 8 pedanies i 2 poblacions deshabitades. Heus aquí els fets nusos, que poden ser contrastats.

· A mitjan agost de 2014, vaig tenir un primer contacte amb el Sr. Alcalde d'Igüeña i amb el Primer Tinent Alcalde i Regidor de l'Àrea d'Urbanisme. Objecte: tramitar el permís d'obres per restaurar la casa que vaig heretar dels meus pares en Almagarinos, una de les pedanies de l'Ajuntament d'Igüeña; i, d'altra banda, per informar-me sobre la destinació de la casa contigua a la meva, que es trobava i es troba en ruïnes, i que caldria conservar i restaurar costi el que costi, pensant en la imatge del poble, Almagarinos. En aquest primer contacte, tot va ser cordialitat i bona disposició per agilitar els tràmits en relació amb la casa en ruïnes, davant el perill real que comportava i entranya tant per als vianants com per les dues cases confrontants.

· Al setembre de 2014, vaig remetre un correu al Sr. Alcalde d'Igüeña i al Regidor de l'Àrea d'Urbanisme, en el qual resumia i recordava, per deixar constància per escrit, el contingut de la trobada que vam mantenir a l'agost. No obstant això, no vaig rebre cap justificant de recepció, ni es va tenir a ben contestar-me, alguna cosa il·lògic i anormal en un món civilitzat. Posteriorment, al febrer de 2015 i via telefònica, vaig poder parlar amb el Sr. Alcalde per interessar-me per l'estat de les gestions en relació amb la precitada casa en ruïnes. Aquest em va fer saber que les començaria, una vegada que estiguessin "consolidades" les obres de restauració de la meva casa.

· Al juny de 2015, vaig dirigir un nou correu al Sr. Alcalde per comunicar-li que les obres de la meva casa ja estaven "consolidades", però que no podien ser rematades en un dels laterals, a causa de l'estat ruïnós de la precitada casa confrontant. Com en el cas del primer correu, silenci sepulcral, total indeferencia i absència de feed-back de part de l'Ajuntament.

· Davant el reiterat silenci de les autoritats municipals, el 6 d'agost de 2015, un any després de la primera, vaig sol·licitar i vaig obtenir una nova entrevista amb el Sr. Alcalde, que va anar un reconeixement explícit d'inoperància. D'una banda, va reconèixer que havia rebut els dos correus precitados, però que no havia respost als mateixos. Per l'altre, també va reconèixer que, des d'agost de 2014, no s'havia fet gens en relació amb la casa que amenaça ruïna. No obstant això, em va informar que, en la Junta de Govern de l'Ajuntament de principis d'agost-2015 (uns dies abans d'aquesta segona entrevista), es va abordar la qüestió de la casa i es va decidir iniciar els tràmits legals per declarar-la en ruïnes i derruir la teulada a causa del perill imminent, tant per als vianants com les cases confrontants. A més, en la meva presència, el Sr. Alcalde va cridar a l'arquitecte de l'Ajuntament per informar-se sobre si l'Ajuntament podia decidir derruir la teulada de la precitada casa. Com hagués dit I. Sáenz de Buruaga "així són les coses i així les hi he explicat".

· "Torni vostè demà" era la resposta habitual de la casta política "cessant" del segle XIX, que ocupava els llocs de l'Administració Pública. Ara bé, 182 anys després, les coses no han millorat sinó que sembla que han anat a pitjor, si tenim en compte la gestió del "cap de bestiar publica" en l'Ayuntamineto d'Igüeña. Del "torni vostè demà" hem passat, pels seus "facta" o millor dit per l'absència de "facta", al "torni vostè l'any proper".

· Les autoritats públiques sempre han d'ocupar-se de prestar una sèrie de serveis als seus administrats; entre ells, abordar i resoldre els problemes que els competeixen i que afecten als ciutadans. Per a això, precisament, han estat triades. I no hi ha cap excusa per no fer-ho, fins i tot si hi ha diverses campanyes electorals, com és el cas aquest any. Com diu el refrany, abans és l'obligació que la devoció. Ara bé, un any després, la casa està encara sense escombrar: els responsables polítics de l'Ajuntament d'Igüeña no han fet gens; i, per tant, no s'han pogut rematar les obres de restauració de la meva casa.

· Caldrà esperar un any més perquè em diguin, de nou, amb els seus actes ("facta") o més aviat amb l'absència d'actes, "torni vostè l'any proper"? O caldrà esperar definitivament "ad calendas graecas"? Hi ha dues coses clares: la imatge d'Almagarinos, com una boca desdentada, va a quedar tocada si un nou solar sorgeix a la meitat del poble, per la desídia de les autoritats municipals; i, d'altra banda, la restauració de la meva casa no ha pogut ni pot ser conclosa pel mateix motiu. Ho serà algun dia o, com a Monsieur Sans-délai, hauré de prendre les de Villadiego ?avorrit, decebut i amb una molt acrescuda mala opinió de la casta política municipal? i posar terra per mitjà?

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH