dimecres, 12 de maig de 2021

El Vaticà com a mediador

Óscar Hernández Bernalette
Diplomàtic

Vaticà venezuela


Quan la raó i el diàleg es silencia comença la barbàrie. Va ser encertada la proposta de la MUD (oposició) en sol·licitar la mediació del Vaticà per resoldre la tremenda crisi política que vivim. Comptar amb la seva expertesa en la solució de conflictes és un important salvavides i el seu èxit dependrà de la veritable voluntat de les parts per aprofitar en la seva justa dimensió l'objectivitat de qui busca ajudar a superar la crisi.


El Vaticà és un actor atípic en una comunitat internacional on preval la força i el poder. Sent un dels estats més petits del món, sense gairebé extensió territorial, compta amb una de les diplomàcies més sofisticades i una xarxa d'informació basada és la seva estructura eclesiàstica que abasta més de 800 milions de feligresos i un Cancelleria representada en gairebé tots els països del món a través dels seus nunciatures apostòliques. Com alguna vegada ho va afirmar un diplomàtic, "el millor lloc del món per escoltar".


Compta amb una tradició de mediació en diferents escenaris que va incloure esdeveniments durant la Segona Guerra Mundial, el conflicte de Beagle entre Xile i l'Argentina, la crisi dels míssils entre els Estats Units, la Unió Soviètica i Cuba, la represa de les relacions entre Cuba i els Estats Units i ara més recentment la crisi de Veneçuela.


El mateix Cardenal Parolin ha proposat com una de les tasques futures del Vaticà, aprofitant el seu aparell diplomàtic, convertir-se en una opció per prevenir i solucionar situacions que poguessin degenerar en conflictes armats o en una guerra civil. És precisament en aquest últim tema a on hi ha la major preocupació de la comunitat internacional per la crisi de Veneçuela. Els països amics volen evitar a través de la diplomàcia preventiva a què s'iniciï una escalada de violència.


La missió de Mons. Celli, com a mediador, és la de generar confiança, ajudar en el procés de negociació, d'influir en la presa de decisions sense prendre partit, des dels seus perspectives donar solucions i evitar a tota costa una escalada. Pagarem un alt cost com a nació si no aprofitem aquesta oportunitat. Veneçuela no es mereix seguir en orris.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH