Alcaldies: vocació o professió?

Alejandro de Diego Gómez

Secretari d'Administració Local.

Alcalde contingent

Fotograma de la pel·lícula Clareja, que no és poc.


De les declaracions manifestades sobre les peticions del món local als diferents Executius es desprèn que una de les qüestions que menys preocupen als nostres regidors és la fusió d'ajuntaments, tot i els múltiples informes que posen de manifest la necessitat, i urgència, de emprendre aquest procés d'una forma ordenada, racional i desapassionada, en benefici, sobretot, de la població del rural.


I tot i que alguns portem anys donant raons per a això, però els alcaldes solen desacreditar sense més, o recorrent a gastades i inconcretes raons culturals, socials o històriques. Però hi ha una dada que fins ara no s'ha abordat, potser per poc ponderat, quan pot ser aclaridor, com és el sou dels nostres polítics locals.


Fa 5 anys el llavors secretari d'Estat de Cooperació Territorial, Gaspar Zarrías, em va dir que gairebé el 90% dels representants dels petits ajuntaments no cobra ni un sol euro i són un veritable batalló de voluntaris que presten serveis a la ciutadania a costa del seu treball, del seu oci, de la seva família, dels seus diners, etc. (Sic). Però això necessita ser matisat.


Efectivament, en els Ajuntaments petits, i fins i tot en els mitjans, hi ha un autèntic batalló de regidors que, de manera desinteressada, presten els seus serveis a la ciutadania a un cost poc rellevant en concepte d'assignacions per assistències a òrgans col·legiats, com Plens, Juntes de Govern, comissions, etc. Però cosa diferent són els sous dels alcaldes, i en ocasions d'alguns regidors, per les seves dedicacions a l'Ajuntament. ¿Poc o molt ?, doncs en els de menys de 5.000 habitants aproximadament una quantitat similar a la meitat d'una anualitat completa del seu deute, o la quarta part del total destinat a serveis socials.


I precisament resulten més costosos que els que tenen entre 5.000 i 20.000 habitants, comptant fins i tot amb que en aquests més de polítics electes solen estar en nòmina també assessors i personal eventual, ja que amb tot i amb això la despesa en retribucions polítiques és superior en un 28% en els de menys de 5.000 habitants pel que fa a aquests altres més grans.


I no és que cobrin més sinó que els seus salaris es repercuteixen sobre menys veïns, en ocasions sobre molts menys. I això passa tant amb els sous com amb les despeses generals, pel que el que per al que menys recursos queden és per a la prestació de serveis, és a dir, per a tot el contrari del que s'espera d'un Ajuntament.


El despoblament del rural és una dada objectiva. En els últims 15 anys ha disminuït la població dels municipis de menys de 5.000 habitants en més de 180.000 persones. No obstant això, el sou dels seus polítics s'ha incrementat en 49 milions d'euros, un 55% respecte al que cobraven llavors, quan els seus pressupostos ho han fet en gairebé la meitat, un 30%. I això no només perquè s'hagin augmentat els emoluments, sinó perquè cada vegada són més els alcaldes i, en ocasions també regidors, que fan de l'Ajuntament, mentre poden, el seu mitjà de vida, contradient al voluntarisme que va presidir les primeres legislatures després de la restauració de la democràcia, i al que sens dubte es referia Gaspar Zarrías, encara que no volgués veure que ja llavors havia canviat la tendència.


És a dir, a mesura que ha anat disminuint la població en els municipis rurals, i amb això s'ha frenat el creixements pressupostari per falta d'ingressos, s'ha augmentat, i de forma considerable, la despesa en retribucions de polítics, havent-se incorporat a diferents dedicacions un nombre molt important d'ells, el que no sembla ser l'evolució lògica, ja que tindria més sentit que a major població major necessitat de dedicació dels seus polítics locals i viceversa.


Serà aquesta una raó de pes perquè s'oposin a les fusions, tot i que vegin llanguir cada vegada més als seus ajuntaments, o és que amb el pas del temps m'estic fent un mal pensat?

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH