Visca Sant Medir! Visca Catalunya lliure!

Manuel I. Cabezas González

SantMedir


Als voltants de Barcelona es troba la serra de Collserola, veritable pulmó de la ciutat i de la zona metropolitana, el territori es reparteix entre nou municipis. En aquesta serra hi ha nombroses ermites. Una d'elles és la dedicada a Sant Medir al terme municipal de Sant Cugat. Segons la llegenda, l'ara Sant Medir (el San Isidro català) era un pagès del municipi de Sant Cugat. Un dia de l'303, mentre sembrava faves als seus camps, va ajudar al Bisbe de Barcelona Sever (més tard, també sant) a escapar de les urpes dels esbirros de Dioclecià, perseguidor dels cristians. Ara bé, fugitiu i camperol-còmplice van ser de seguida fets presoners i martiritzats per la seva fe cristiana.


En 1828, al nº 111 del carrer Gran de Gràcia, situada a l'actual barri de Gràcia, va instal·lar el seu forn Josep Vidal i Granés. Però, aquest forner no gaudia de bona salut. Per això, com era molt devot de Sant Medir, li va fer la promesa que, si ho curava, aniria en pelegrinatge, cada 3 de març, a la seva ermita, situada al cor de Collserola (Sant Cugat). En 1830, en trobar millor de salut, va complir la seva promesa i va fer la seva primera peregrinació en solitari. A l'any següent, el van acompanyar alguns familiars i amics, creant la primera confraria ( "colla"). Any rere any, es van anar afegint més familiars, més amics, més veïns, més coneguts i desconeguts, etc. i es van crear noves confraries. Avui, hi ha ja 26 "colles" en diferents barris de Barcelona, que participen, cada 3 de març, a la romería a l'ermita de Sant Medir.


El passat 3 de març, vaig participar, per primera vegada, en aquesta romeria. Un grup d'amics vam sortir des de Cerdanyola del Vallès, poble limítrof amb Sant Cugat. A través d'un bosc ple d'una frondosa vegetació, ens dirigim al transitat camí que condueix de Sant Cugat a la ermitita del Sant Isidre català. Arribats a aquest camí, vam haver de fer un recorregut de més de mitja hora fins a l'ermita del sant, precedits i seguits per una reguera de gents de totes les edats i de tota condició (pares, fills, adults, joves, nens, espanyols, estrangers, etc.).


En arribar al recinte de l'ermita de Sant Medir, ja estava disposada la taula sagrada (l'altar), per a la concelebració del banquet religiós, en commemoració del Sant Sopar. A més, fumejaven les barbacoes, ofertes gratis et amore per l'Ajuntament de Sant Cugat. I també estaven ja preparades les taules laiques -per la seva mida, adequades per a famílies "opusdeistes" - per ficar-se entre pit i esquena les "nourritures terrestres", com hauria dit André Gide: enormes i saboroses paelles, pantagruèlics i oloroses barbacoes, a més del contingut de nombrosos "tupers", prenyats de variades vitualles per iniciar i / o rematar el consistent yantar.


A les 13:10, va començar l'àpat religiós. Tres ministres del Senyor van oficiar una missa solemne: introit, lectures sagrades (epístola i evangeli), glossa de les mateixes (sermó), transsubstanciació del pa i del vi, i consum del cos i de la sang del Senyor, ... i, per rematar l'acte, el conegut i protocol·lari "ite missa est". Quan tots els assistents crèiem que l'acte religiós havia arribat al seu terme i que podíem iniciar l'àpat laic, l'oficiant principal, el mossèn Enric Subirà i Blasi, Conseller de les Confraries de Sant Medir i Rector del barri de la Bordeta, es va arrencar amb un lògic, raonable i pertinent "Visca Sant Medir!"; i amb un sectari, "zitzaniesc" i fora de lloc "Visca Catalunya Lliure!".


Quan vaig escoltar aquest exabrupte, es em van regirar les entranyes de tebi creient i de fe vacil·lant. I, darrere meu, una feligresa va començar a rondinar paraules de censura, de rebuig i de desaprovació, però no de sorpresa: "Ho sabia i m'ho esperava. El mossen Subirà t enia que cagar-la. I, com sempre, l'ha cagat".


Això va ser el que vaig veure, vaig viure i vaig sentir, com hauria pogut dir Juli Cèsar. Les paraules del concelebrant denoten clarament que el mossèn Enric Subirà i Blasi té costum de pixar fora del text / test evangèlic. No és res de nou per als seus feligresos, segons les paraules, citades de verb ad verbum, proferides per un d'ells. Aquest comportament d'un ministre del Senyor, en un acte litúrgic massiu, mereix, almenys, tres succintes consideracions.


La primera es refereix al context en el qual van ser proferides: la cerimònia religiosa en honor de Sant Medir. Des que Espanya és un país aconfessional i des que hi ha una separació entre el poder polític i el poder religiós, no sembla lògic ni raonable que els ministres del Senyor utilitzin els púlpits com altaveus, per verbalitzar i defensar els seus tirades polítiques, per participar en la litis política i influir descaradament en el seu ramat. No està bé que siguin partidistes i divideixin el ramat dels creients, ja que tots som fills del mateix Pare i, per tant, germans en Crist, com pot llegir-se en les Santes Escriptures. És clar que el mossèn Subirà fa temps que ha oblidat les paraules del seu Mestre que resen així: "El meu regne no és d'aquest món" (Joan, 18:36). A més, per mandat de Jesús a Pere, hauria de dedicar-se a pasturar i pasturar el ramat dels fills de Déu (Joan, 21:16 i 17) i no a ficar zitzània, a dividir-lo ia enfrontar uns contra els altres.


La segona té a veure amb el contingut literal del que apostrofat pel mossèn Subirà: "Visca Catalunya Lliure!". Aquest crit de enardiment independentista és un clar exemple d'utilització del verb en va (sense raó i injustament). Segons qui ho doni, aquesta excitació irracional de l'ànim conté una falsedat o mentida o roda de molí, amb la qual és impossible combregar. En efecte, desitjar i exigir una "Catalunya lliure", per part dels independentistes com el mossen Subirà, és afirmar falsament i sense fonament que, a Catalunya, els ciutadans no gaudim de llibertat, que som esclaus, que estem oprimits i privats de els drets de l'home i del ciutadà. I això no poden afirmar els alienats nacionalistes-independentistes de tot encuny, que s'han tirat a la muntanya i es dediquen a violar les lleis democràtiques.


Més aviat, els únics que no són lliures i que lluiten per la seva llibertat són els ciutadans catalans que se senten, que es consideren i que volen ser catalans i espanyols o espanyols i catalans. Aquests són, per exemple, els únics que no poden triar la llengua vehicular per a l'educació dels seus fills; els únics que no poden expressar la seva identitat espanyola o hispà-catalana, sense exposar-se a les agressions verbals i físiques dels independentistes; els únics que són discriminats per raó de llengua; els únics que no poden ser ells mateixos i expressar-se lliurement sense ser titllats de fatxes o "espanyolistes" que, per als independentistes, és el mateix; els únics ... Per què seguir amb el "Cahier de doléances" que tots coneixem? Ara bé, per aquí no anaven els trets del mossen Subirà, que ha mostrat la cara d'un autèntic talibà, que menysprea aquell altre missatge del seu Mestre que diu: "La veritat us farà lliures" (Joan 8:32).


Finalment, la tercera consideració fa el comportament d'alguns membres de l'Església (és el cas del mossen Subirà), que posen per davant del missatge evangèlic seus desvaris d'ovelles negres i esgarriades: els interessos del Cèsar sobre els dels fills de Déu; i, en comptes de sembrar amor, sembren zitzània, divisió i enfrontament. Que lluny està el mossèn Subirà de la lletra i de l'esperit del missatge evangèlic !: "Estima els altres com a tu mateix" (Mateu 22:39). Amb amics així, l'Església com a institució no necessita enemics podemites!

Més autors

Opinadors