dimecres, 8 de desembre de 2021

Una altra oportunitat perduda per a l'Administració Local

Alejandro de Diego Gómez

Secretari d'Administració Local.

Opeoposiciones

En l'OPE 2017 falten places de funcionaris amb habilitació nacional.


Amb motiu de l'Oferta Pública d'Ocupació de 2015 ja vaig escriure un article molt similar a aquest i tristament amb la de 2017 he de tornar a fer-ho, referit a la cobertura de places de funcionaris d'Administració Local amb habilitació nacional, que encara que no som uns funcionaris molt coneguts però som els encarregats ni més ni menys que d'exercir els controls interns a l'Administració Local en tenir encomanat l'assessorament legal, el control i fiscalització de la gestió economicofinancera i pressupostària, així com la comptabilitat, tresoreria i recaptació, ocupant els llocs de Secretaris, Interventors i Tresorers.


Aquests funcionaris, encara que prestem serveis en ajuntaments i diputacions, no formem part de les seves plantilles sinó que estem adscrits a l'Estat amb el supòsit objecte de reforçar la nostra independència respecte a les entitats locals en les que prestem serveis. Però això és més literatura que realitat, perquè se segueix mantenint la nostra dependència econòmica de les corporacions locals en què estem destinats, i fins i tot intervenen en els nostres nomenaments, sobretot en els municipis de més de 75.000 habitants on no s'ha suprimit el sistema de lliure designació, de manera que l'atac a la independència no pot ser més complet: dependència econòmica i dependència, fins i tot, a l'opció al propi lloc de treball.


Després que des del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública es digués fins a la sacietat que s'anaven a reforçar els controls municipals reforçant la nostra independència, sobretot en la funció interventora així com en la de tresoreria, fent obligatori que existís un funcionari que s'encarregués d'ella en tots els Ajuntaments, oblidant-se que en la majoria d'ells, per la seva reduïda grandària i pressupost, no poden pagar-ho, la resposta del ministre Montoro, igual que fa 2 anys, ha estat la inclusió en l'Oferta Pública d'Ocupació per 2017 una altra vegada d'un nombre absolutament insuficient de places per a cobrir no només les vacants que existeixen actualment sinó també els llocs de tresoreries, de nova creació amb aquesta mesura.


Actualment hi ha un important nombre de vacants de places reservades a Funcionaris d'Administració Local amb habilitació nacional que estan cobertes per funcionaris, i en ocasions per personal laboral, que no tenen ni la formació ni l'habilitació, i encara que en molts casos ho fan de bona fe per evitar perjudicis als seus ajuntaments, en altres hi ha una autèntica connivència entre els qui ocupen la plaça i els respectius alcaldes. Algú s'imagina un ATS exercint de metge, per molt bona voluntat que hi posi, o que es preferís que el lloc ho ocupés un ATS en lloc d'un metge?, doncs això és el que està passant avui en dia en els nostres Ajuntaments.


El trist és que el que acaba de fer el Ministeri no és per raons econòmiques, ja que cobrir totes les vacants no suposaria cap augment de la despesa pública. En primer lloc no hauria de preocupar, perquè a cap d'aquests funcionaris els paga l'Estat sinó els seus respectius Ajuntaments, però és que els que estan ocupant les places irregularment ja cobren per això, de manera que cobrir-les amb el funcionari a qui li correspon no augmentaria el despesa, a més que seria molt millor pagar per l'original que no per una còpia. I en aquells llocs en els que deliberadament es mantenen els llocs vacants no és que hi hagi un estalvi sinó que s'estan gastant els diners en altres coses en lloc de en aquells que tenen encomanat legalment el control intern de l'Ajuntament. Per alguna cosa serà. Però és que la manca de compromís del Ministeri, fins i tot amb la seva paraula donada, per la reincidència en el seu comportament el converteix en cooperador necessari d'aquesta situació gens edificant.


L'essència de la democràcia no és que cadascú faci el que li dóna la gana, sinó que es compleixin les normes que permetin poder fer el que vulguem respectant els drets dels altres. És precisament aquest respecte a les normes el que garanteix la nostra igualtat. I l'aval d'aquest compliment és l'existència de controls i dels funcionaris encarregats d'exercir-los, de manera que mantenir l'actual situació no el beneficia a ningú. O sí?

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH