dilluns, 23 de setembre de 2019

Els partits han d'unir-se per enfrontar Maduro

Ludmila Vinogradoff
Corresponsal internacional

Pare Luis Ugalde

Pare Luis Ugalde


Els partits de l'oposició a Veneçuela passen pel seu pitjor moment. Estan sumits en una divisió que han deixat a la població en la completa "orfandat" i buit polític sense guia ni orientació de com enfrontar al règim de Nicolás Maduro que cada dia s'aferma més enmig de la major crisi que hagi viscut el país.


Després de la qüestionada i il·legal reelecció presidencial de Maduro al maig passat, la coalició opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) va deixar d'existir amb la separació del seu principal partit Acció Democràtica (AD).


L'única instància opositora que perdura és l'Assemblea Nacional, que el govern intenta desaparèixer-des de fa tres anys. Els seus diputats fan enormes esforços i sacrificis per sobreviure i mantenir-se actius ja que no cobren salari des de fa dos anys perquè el règim els va bloquejar el pressupost parlamentari.


La veritable elecció presidencial ha de ser celebrada al desembre pròxim però el règim totalitari va decidir no convocar-la. En canvi, convoca els comicis per als consells municipals i va prohibir participar als quatre partits majoritaris de l'oposició: AD, Primer Justícia, Un Nou Temps (UNT) i Voluntat Popular.


Enmig de la devastació i destrucció econòmica provocada per Maduro que ha empès l'èxode de 3 milions de veneçolans, hi ha un fort clam perquè els partits opositors s'uneixin per afrontar al règim.


Uns 538 intel·lectuals veneçolans van signar un manifest en què demanen als partits de l'oposició que s'uneixin per enrumbar el país cap a la solució de l'emergència humanitària. El SOS que clamen els signants és per sacsejar la consciència dels polítics opositors que han deixat les organitzacions polítiques de la unitat a la deriva i en l'orfandat.


En el seu comunicat, escrit en to angoixant i desesperat, assenyala que Veneçuela travessa la crisi més aguda de la seva història, qualificada per òrgans internacionals com una Emergència Humanitària Complexa que s'expressa en l'enfonsament de l'economia i les estructures estatals; la fam, el col·lapse sanitari i l'èxode de la població.


Entre els signants destaquen l'exrector de la Universitat Catòlica Andrés Bell i pare jesuïta, Luis Ugalde i Benjamí Scharifker exrector de la Universitat Simón Bolívar.


"Tenim consciència i ho diem amb claredat: la crisi actual és un pas més cap a la instauració d'una dictadura comunista a Veneçuela. Un projecte que fa servir les mancances ètiques dels alts dirigents del govern, per fer realitat uns designis polítics manejats des de Cuba", diuen en el manifest.


I exhorten: "Sobre aquest projecte de dominació totalitària, que amaga les seves intencions en la immoralitat i el cinisme de la màfia governant, cridem l'atenció de tots els veneçolans perquè facin seva la urgència de tancar-li el pas".


Igual indiquen que "vam registrar amb real angoixa la fragmentació de l'oposició. És una situació que fereix l'enteniment, crea incertesa i desesperança i afecta greument l'eficàcia de la resistència que oposa la majoria dels veneçolans".


"A aquests líders polítics els cridem a unir-se al voltant d'un programa d'accions que frustri el que d'una altra manera pogués convertir-se en la confiscació total de la democràcia veneçolana. Els ciutadans els reclamem concentrar-se en la lluita per alliberar Veneçuela sense perdre de vista que no és possible confiar en la negociació amb un govern de delinqüents, excepte si el tema a discutir és la seva sortida del poder", assenyalen.


Finalment, "s'ho demanem amb angoixa moguts per la urgència, pel drama de les majories. Sense aquesta unió no serà possible vèncer la tirania perquè el Poder ha estat penetrat en tots els nivells i en tots els ambients, configurant una situació que només una unió així podrà superar. Amb la unió i una estratègia de lluita acceptada i seguida per tots, podrem donar inici a la solució d'aquest drama: sortir de la dictadura i fer eleccions lliures. El sector polític està obligat a recolzar un gran moviment nacional de resistència. Però des d'aquesta unió. Fora d'ella serà impossible recuperar al nostre país", conclou el comunicat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH