Aplaudiments per a un mapa

Miquel Escudero

IsaiasCarrasco


Aquest novembre farà vint anys d'edat el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (COVITE), associació nascuda al País Basc per combatre el terrorisme etarra amb la paraula, i dedicada avui dia a mantenir l'esperit de les víctimes lliure de la imposició de la por ( les víctimes de tots els terrorismes sense excepció, també el GAL, el Batalló Basc-Espanyol o Terra Lliure). Fa cinc anys van començar a editar un mapa del Terror, el primer memorial en línia que s'ha fet a Espanya sobre el terrorisme. És una eina visual de fàcil maneig i que permet deixar constància d'una memòria de la història del terrorisme, que sigui accessible als que no ho van viure ja fos en primera o en última persona.


Fa uns dies, COVITE ha presentat a Barcelona la cinquena entrega d'aquest mapa, que es culminarà el 2019, i que està referida a la nostra Comunitat. És un treball morbós ?, ens podríem preguntar. En absolut. Comprovin-vostès mateixos en aquesta pàgina https://mapadelterror.com que l'any passat va rebre més de vuitanta mil visites. Conté més de mil fitxes de assassinats, les quals permeten atendre els grups d'edats que tenien en el seu últim sospir, els dies del mes i de la setmana d'aquell moment, les localitats de cada un d'aquests homicidis.


Mai se subratllarà prou la dimensió política de les víctimes del terrorisme, no es tracta del partidisme que alguns han intentat, sinó de reconèixer amb coherència que van ser assassinats per imposar un projecte polític excloent i totalitari. I això és una cosa que altres pretenen amagar perquè no cali en la ciutadania. En molts casos, crims anunciats amb l'objecte de terroritzar com 'bestioles' als servidors de la democràcia. A partir d'aquí podrem parlar de quant dolor i quantes vides s'han segat amb èxit.


Qualsevol demòcrata que sigui 'persona de bé' (expressió en desús) no pot per menys que indignar-rotundament amb aquests criminals blanquejats amb el fanatisme dels cínics.


És un deure ètic no oblidar l'inoblidable. L'extraordinària Consuelo Ordóñez (valent, assenyada, clara, intel·ligent) promou un dic moral i una consciència del que no s'ha de repetir mai més. I des d'aquí li transmeto la meva més viu reconeixement i gratitud com a ciutadà.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH