El poder del verb i de l'honestedat radical

Manuel I. Cabezas González

. Segons un refrany popular, "el millor mestre és el temps; fins i tot sense que li facis preguntes, et dóna les millors respostes". En efecte, el temps dóna i treu raons, com resa un altre aforisme popular. He citat aquests adagis per portar a collació el que ha passat en Honestedat Radical (HR) i també a l'acadèmia d'idiomes Meeting Point, així com a la revista Guia-te, després de la publicació aquí, a HR, el 7 de febrer, i en una quinzena de diaris digitals i en paper, de l'article titulat "Les mestres Pruna". M'explico.El que ha passat a H.R.


. Penjat el text esmentat a H.R. i publicat també en altres mitjans, la directora de l'acadèmia d'idiomes Meeting Point, Cristina Cano, una de les tres mestres Ciruela citades en el meu text, va reaccionar l'endemà (9 de febrer) amb un comentari sense cap ni peus, producte de la irracionalitat, de la visceralitat, de les presses i de les poques llums. Ara bé, la Directora Cristina Cano, després de llegir la meva contestació-reacció al seu comentari (cf. comentaris a l'article "Les mestres Pruna", en H. R.), es va autocensurar i va esborrar el seu despropòsit. Quan em vaig adonar d'això, gràcies a un seguidor de Vigo, vaig tornar a penjar el seu comentari, perquè quedés, per a la posteritat, un exemple més d'incongruència, de mal fer i de no voler assumir els errors i les limitacions personals. Aquest comportament lingüístic de l'empresària Cristina Cano diu molt de la seva catadura ètica, professional i deontològica. ¡Lamentable i censurable la seva reacció per falta de rigor lingüístic i argumentatiu! Quin enfilall de mentides en només 10 línies!


. En efecte, l'empresària Cristina Cano titlla el que subscriu de "periodista o blocaire. I l'acusa, d'una banda, de "difamar" i de posar en dubte la manera com "s'imparteix classe en un centre d'idiomes"; de l'altra, d'"escriure" sense "informar-se" i de "jutjar" sense "saber"; i, finalment, de ser "indigne", al "tirar per terra (sic) en un minut tants anys de (sic) bona feina". Que atrevida és la ignorància o el / la ignorant! No obstant això, ben mirat, al país dels cecs o cegues, ja se sap, el borni o la bòrnia és el rei o la reina. I m'expresso així per estalviar-me l'acusació de "tuf sexista", amb la qual dispara tan alegrement una amiga-coneguda parisenca, Elisa Núñez Mateos.


. Si l'empresària Cristina Cano hagués estat objectiva, si s'hagués informat, fent una simple cerca amb Google, no hagués afirmat, a ximples i a boges, el que he comentat en el paràgraf anterior. Ni sóc periodista ni blocaire, ni vull ser una cosa ni l'altra. Ara bé, quan escric, no ho faig a gust de la boca, com diem a El Bierzo, sinó amb coneixement de causa i després de reposada reflexió, fruit de la meva formació acadèmica i de la meva activitat professional.


El que ha passat a l'acadèmia d'idiomes Meeting Point


. El que acabo d'exposar està en contradicció amb el que vaig descobrir, el passat 18 de febrer, a l'acadèmia d'idiomes Meeting Point. En tornar a casa, després d'haver-me ficat entre pit i esquena els meus 8 km. quotidians de marxa a pas lleuger, vaig passar per davant de l'esmentada acadèmia, regentada per l'empresària Cristina Cano. I em vaig endur una agradable sorpresa: el vidre-finestra -del qual parlava en el meu article "Les mestres Pruna" i sobre el qual s'havien gravat, en color blau, 12 paraules franceses- havia estat reemplaçat. En el nou, van ser corregits gairebé tots els errors explicitats en el text publicat en H. R., tot i que encara queden alguns. Espero que l'empresària Cristina Cano mobilitzi els seus meninges per descobrir els errors o, si vol utilitzar la solució més fàcil, consultiu a algú que sàpiga de què va la cosa o simplement torni a llegir el text "Les mestres Ciruela", on enumero les incorreccions (9 de les 12 paraules gravades estaven mal escrites).


. A més, segurament després d'informar-se sobre el que subscriu i / o simplement d'entrar en raó, l'empresària Cristina Cano va fer un nou comentari a H. R., on reconeixia els seus errors i on afirmava que és de savis "aprendre de les crítiques". Per això, anunciava que el "lettering" (vidre-finestra-afiche o rètol trufat de faltes) ja havia estat reemplaçat, alhora que em agraïa els serveis prestats i els futurs "feedback", i em convidava a visitar el centre d'ensenyament. Quants canvis i totes les bones paraules en només uns dies! Quina metamorfosi en tan curt espai de temps!


El que ha passat a la revista Guia-te


. La directora de la revista Guia-te i autora de successius editorials plens de faltes de tota mena, Laura Serrano, va respondre a les meves dues primeres missives amb un eloqüent silenci. A la tercera missiva i en nom seu, em va respondre la dissenyadora-responsable de continguts de la revista, Isa Barrio. Com no podia ser d'una altra manera davant la meva correcció detallada i meticulosa de l'editorial del número de gener de 2016, la Sra. Barrio va reconèixer l'existència de nombrosos errors ortogràfics i gramaticals en els editorials, i va tractar de justificar-los per la falta de "recursos" o de "temps". Ara bé, indirectament, la Sra. Barrio va reconèixer que la directora de la revista té, en la seva competència lingüística i textual, més forats o llacunes que un formatge gruyère. En efecte, en la seva missiva, em demanava ajuda per trobar una solució a aquest problema, per trobar algú que pogués revisar cada número o alguna altra solució. Segons em necessitava, estaven disposades a valorar la meva proposta i a incorporar-me per, així, solucionar el problema.


. Impel·lit pels principis evangèlics d'"ensenyar a qui no sap" i de "donar de menjar o de beure al famolenc o l'assedegat" lingüístic, li vaig proposar dues solucions: una, a llarg termini (llegir, llegir, llegir ... molt i rumiar que s'ha llegit); i una altra, a curt termini (revisió dels textos per algun corrector competent, rara avis en els temps que corren). Ara bé, la solució a llarg termini trigarà encara molt per donar els seus fruits, si és que s'ha començat a adoptar; i la solució a curt termini no l'han pres en consideració. En efecte, els nous editorials i textos de la revista Guia-te estan encara plens de faltes. Per això, les bones intencions no són suficients; cal passar a l'acció.


Ergo


. El que ha passat amb l'acadèmia d'idiomes Meeting Point i amb la revista Guia-te és la demostració fefaent del poder del verb i de la doctrina de la "honestedat radical": les coses poden canviar, si no s'utilitza el verb en va i si el bisturí lingüístic diagnostica i localitza els problemes, seguint els dictats de la "honestedat radical". Ara bé, de la mestra Pruna del bufet d'advocats Bejarano i Cambra associats, Elisabeth García Bejarano, no he tingut cap reacció directa. No obstant això, davant la qual narrat en els textos "illetrada, ella; tonto útil, ell "i" Les mestres Pruna ", sé que es va posar com una fúria. Cras error per part de la Sra. Bejarano! Canviar i rectificar és de savis i romandre en l'error és de necis. Donar coces contra l'agulló no és una sàvia i intel·ligent decisió.


. Tot l'exposat sembla indicar que el que subscriu, quan pren la paraula, no predica en el desert, com feia Joan el Baptista. I, d'altra banda, ratifica el que afirma, de manera lapidària, Risto Mejide en el seu últim llibre: "Si parles o escrius i ningú es molesta és que no has dit res".© Manuel I. Cabezas González

www.honrad.blogspot.com

6 abril 2016

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH