diumenge, 9 de agost de 2020

França, les apagades informatives i els gentilhomes espanyols

Roberto Laxe

Hi ha un gran apagada informativa sobre el que està passant a França, amb la lluita de classes manifestant-se com és, classe obrera contra capital, i les classes mitjanes, ahi, al mig, com ho va haver quan a Argentina diverses organitzacions trotskistes s'agrupaven al FIT i treien 1.200.000 vots, i feien actes sota la pancarta del "govern dels treballadors", desmentint a Laclau en la seva pàtria.


De la mateixa manera que mentre a Podem i els seus 1.200.000 vots d'aquella li dedicaven tots els informatius, a FIT, no. Els primers era "nova política", els segons, "vella política". Ara amb el que passa a França tres quarts del mateix, la "nuit Debout" a la qual van dedicar pàgines, era la "nova política", les vagues i talls de carretera, la "vella"; i la societat espanyola, petit burgesa fins a la medul·la -encara no ha superat el hidalguismo, això d'ocultar que un és pobre després d'una capa i un barret d'ala ampla-, mirant a una altra banda.


Als que es creuen classes mitjanes, tapant el seu caràcter obrer sota una capa i un barret d'ala ampla com els hidalgos del Segle d'Or: els agradi o no són classe obrera. Viuen d'un salari i si s'ho treuen o rebaixen, són desnonats, pateixen aquest eufemisme de classe obrera pobra que és "la pobresa energètica", han de deixar d'anar de vacances, etc. Pot ser que a base de moltes hores extres, fa uns anys, aconseguissin semblar que no ho són. Que a força d'hipotecar-se poguessin anar de viatges de nuvis a Cancún, com qualsevol petit burgès, que canviessin de cotxe..., no eren més que les seves capes que amagaven el que realment eren.


Amb la crisi tot això es va acabar, el capital va treure la capa que tapava les misèries. La festa va acabar i ara toca reconèixer-se com el que un és, una persona assalariada, és a dir part d'una classe social que depèn per el més mínim de la seva vida d'aquest salari que li han reduït a força de reformes laborals, com la que ara volen endilgarles als francesos.


El mirall en el qual ens hem de mirar és en el de la classe obrera francesa, no creure'ns les estupideses pseudo intel·lectuals que vénen de les universitats anglosaxones, ianquis principalment, destinades a fer-nos oblidar que som classe obrera, assalariada; i que només tenim la nostra força en el paper que complim en la producció i distribució de mercaderies, com demostren la classe treballadora francesa, parant les refineries, les centrals nuclears, el transport col·lectiu, etc. etc.


A l'estat espanyol també hi ha refineries, centrals tèrmiques, nuclears, papereres, conserva, tèxtil, forns d'alumini, grans magatzems i grans empreses de transports (al Metro de Madrid i Barcelona al vaga), i els francesos demostren que una lluita no es dóna si no és per guanyar.


Aquí vam fer diverses vagues generals, com si d'un fetitxe es tractés: 1 dia de vaga, i després desmobilització ... Com l'enemic de classe no cedeix per un dia de vaga, lògicament, ja que el recupera després a força d'hores extres i amb el descompte de salari, la conclusió de la classe obrera espanyola és que les vagues no serveixen per a res. I la burocràcia sindical tan contenta, perquè així no ha de tornar a convocar res, limitant-se a prendre cafe amb la patronal.


Aquesta és una concepció de la lluita de ben petit burgesa, formal, com tot a l'Estat Espanyol. "Les formes són tot, el contingut res", seria l'epitafi de l'esquerra espanyola.


La classe obrera francesa va fer una vaga general, que no va ser tan general, però tenien voluntat de lluitar, i van mantenir fins a la data les vagues parcials desorganitzant la producció, els transports i la distribució de mercaderies. Perquè aquest és el nostre poder: desorganitzar la producció burgesa de mercaderies, i també, quan es pren consciència de classe, organitzar-la d'una altra manera, socialista, com apuntaven els treballadors i treballadores de les elèctriques franceses, desconnectant als rics i connectant als pobres . Mirin, per cert, srs. reformistes que fàcil s'acaba amb l'eufemisme de la "pobresa energètica", sense subvencions ni res de ongs subvencionades; s'expropiïn a les elèctriques i ja està. Com tot, el problema és de voluntat política, de enfrontar-se a les elèctriques o anar d'apagafocs socialitzant el pagament dels que no poden pagar.


Aqui el dia després d'una Vaga General hi ha una pau, que és la pau dels cementiris de la lluita. En el fons, fruit del seu endarreriment polític, la classe obrera ha substituït la reverència cap a l'església per la reverència cap al dia de Vaga. No companys i companys, les lluites es donen per guanyar, i sinó és millor no donar-les, lluitar per lluitar és foc d'artifici, són formes sense contingut. I derrotar un enemic com la UE i els governs no és cosa d'un dia, ni un problema formal, sinó d'una mobilització constant, amb els objectius ben precisos.


Està clar que una lluita es pot perdre; no està escrit en cap costat que el resultat d'una lluita, excepte si aquesta es convoca per perdre com ha fet la burocràcia espanyola sempre. Convertir en un fetitxe la vaga general és buidar-la de contingut, per convertir-la en un dia de festa, no de lluita. Perquè això no passi, cal seguir l'exemple francès, abans i després del dia de vaga, hi ha mobilitzacions en sectors estratègics de la producció com les refineries, les centrals d'energia, el transport, ... que enforteixen la consciència de la classe en la seva pròpia organització.


La classe treballadora podrà perdre perquè l'enemic a batre és molt fort, el govern imperialista francès i la UE, i els mitjans de comunicació amb el apagada informatiu (si això succeís a Veneçuela, seria titulars dia si i dia també), amb uns aliats inestimables, les burocràcies sindicals de la pròpia França i de la resta d'Europa i, sobretot, les forces polítiques del "canvi", com Syriza, Podem, el Pla B, etc. etc., que la contundent resposta de la classe obrera ha agafat amb el peu canviat, uns convertits en els Hollandes de Grècia, i els altres buscant en les eleccions el que França o Grècia demostren que són un carreró sense sortida per als treballadors i treballadores. Tant Hollande com Syriza van arribar al govern amb programes i polítiques antiausteritat que guanyaven per l'esquerra a la d'Units Podem, i ja veiem com estan.


La classe obrera europea, com des de la Comuna de París fins a les ocupacions de refineries del 2010, passant per la revolució el 1936 o el maig del 68, faria molt bé en aprendre d'un dels seus sectors que sempre posen al centre el que és el decisiu per a la societat: la lluita de classes, que existeix, per molt que als nostres intel·lectuals petit burgesos els de per negar-la. El dia que els exploti als nassos que no diguin que no vam avisar: França ho demostra.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH