Els narconebots i el silenci de Maduro

Ludmila Vinogradoff
Corresponsal internacional

Nicolas madur


Hi ha silencis molt sorollosos. I un d'ells és el que va assumir el president veneçolà Nicolás Maduro per no parlar de l'escàndol que van protagonitzar els seus nebots en ser declarats culpables de narcotràfic per una cort de Nova York mentre insulta als seus enemics opositors amenaçant-los amb demandar-los per "bojos".


Ja és habitual que el successor d'Hugo Chávez insulti i amenaci als seus adversaris de la mateixa manera que ho feia el seu pare polític. I fins i tot es permet superar-lo en els decibels però sense tenir el seu carisma i el suport popular de què gaudia el seu antecessor.


La crispació a Veneçuela ha arribat a nivells de bogeria. Els presidents de l'Executiu i el Legislatiu s'han fet mútues acusacions de ser suposats "bojos" i llançat amenaces per demandar per insània mental. No obstant això, la parella presidencial ha fet mutis sobre l'escàndol dels seus nebots que han estat condemnats per narcotràfic en els EUA.


Els també anomenats "narconebots" de Nicolás Maduro i la seva dona i diputada Cilia Flores: Efraïm Antonio Campos Flors i Franki Francisco Flors de Freitas, de 30 i 31 anys, esperen per la seva condemna després d'haver estat declarats culpables per conspirar en el tràfic de drogues de 800 quilos de cocaïna, la qual anava a ser transportada des de Veneçuela cap als EUA via Hondures.


El procés penal va tenir lloc a la cort del Districte sud de Nova York divendres passat. Els nebots van ser capturats amb passaport diplomàtic veneçolà per la DEA a Puerto Príncipe, Haití. La condemna a la presó pot arribar fins a la cadena perpètua.


Els líders de l'oposició com el governador Henrique Capriles i el diputat juliol Montilla han plantejat investigar a la parella presidencial pel cas dels seus nebots a l'Assemblea Nacional. Madur té pendent un judici polític al parlament per la seva responsabilitat en la crisi que pateix el país.


Tots els dirigents de l'oposició han demanat que el president Maduro es pronunciï sobre el cas dels seus nebots però ha guardat un total hermetisme. No obstant això, el mandatari no ha parat d'insultar als opositors i ballar salsa en els seus dos programes televisius "En contacte amb Maduro "i" així és la salsa ", elevant la indignació dels veneçolans pel to de burla i cinisme amb que emet la transmissió en cadena oficial.


Maduro va reclamar ahir al seu programa televisiu respecte a l'oposició. Va llançar insults contra Henry Ramos Allup i l'alcalde de Sucre, Carlos Ocariz. "Aquest vell està boig, però boig de boles", va dir al referir-se al president del Parlament. Mentre que a l'alcalde del municipi Sucre i representant de Primer Justícia a la taula de diàleg el va anomenar immadur: "Ocariz, compleix mill! Que tu canviïs no depèn de mi però tu sí pots", va assenyalar el mandatari.


Per la seva banda Ramos Allup va dir que Maduro "somia amb mi cada dia" i "m'ha convertit en l'obsessió del Cap d'Estat. No hi ha acte, esdeveniment, cadena de ràdio i televisió que no es refereixi a la meva persona ".


"És a dir que em van a demanar i que perquè estic boig, el boig és un altre", va dir Ramos Allup. "Un boig perillós que a més de robar, de violar la Constitució, d'haver exercit el pitjor Govern que va començar el seu mentor, li ha robat el menjar a la gent, als nens ia la dona, la medicina als malalts i la seguretat als ciutadans ", ha destacat.


Així Maduro fa soroll per desviar l'atenció i ocultar el que més li dol que és la seva vinculació amb els nebots.


"En una societat d'enganys dir la veritat és un acte revolucionari", George Orwell.
Més autors

Opinadors