Aquests nois

Óscar Hernández Bernalette
Diplomàtic

Efrain flors


He de confessar que navego a contra corrent amb el cas dels nebots del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, Franqui Francisco Flores de Freitas i Efraím Camps Flores.


No celebro el rigor del que els espera, al Centre Correccional Metropolità, una presó federal situada a Manhattan, de la va dir que un pres que segur no va conèixer les de Veneçuela, que era més dura que la de Guantánamo. En veure el disseny de l'habitació que els espera, 7 metres, amb tot just una taula, llit i un televisor en blanc i negre, penso sobre quina necessitat tenien aquells nois de embarcar-se en tan gran aventura de conspirar per traficar drogues als Estats Units.


Vaig recordar dels meus temps de Cònsol a Portland, el seguiment i suport emocional que em va tocar donar-li a un becari Mariscal Ayacucho, qui va ser capturat per formar part d'una xarxa de tràfic. La seva família des de Caracas va patir molt, era un jove que va perdre el cap i vam tenir al final la sort d'ajudar-lo i alliberar amb un tecnicisme legal. Però com afirma el psiquiatre Hernán pifano; "els qui s'acosten al món de la droga saben a què atenir-se."


La pregunta obligatòria és, per què aquesta fatalitat dels que estan a prop del poder d'abusar? Per què uns fills, nebots, d'un president poden usar facilitats que no els corresponen, avions, recursos, viatges, tenir diners que no han treballat etc ., quan el poble elegeix els seus pares o familiars és perquè serveixin als ciutadans, no per facilitar-li la vida als seus afins. Aquests nois no van pensar que la seva avarícia perjudicaria les vides de les seves esposes, fills i pares. es veu que això no els pas per la ment. Són els diners fàcil, no van ser formats en valors, disciplina i amb temor per violar la llei.


Quan van sentenciar fa uns anys al fill de l'expresident d'Hondures, Porfirio Lobo, va afirmar que esperava que el seu fill fos trobat innocent, "però si ell és culpable, hauria de prendre responsabilitat per les seves accions". A Veneçuela vol el sector oficialista tapar el sol amb un dit i els seus pares amaguen el cap com l'estruç precisament quan el país vol, sinó un perdó, almenys una explicació. Però no importa, com en algunes cultures foranes, aquí se celebra ballant salsa la tragèdia d'aquests nois.
Més autors

Opinadors